географія технічних культур в україні

Технічні культури - сільськогосподарські рослини, які використовують як сировина для різних промислових виробництв, зокрема для виробництва тканин і харчових продуктів. Вони поділяються на кілька груп: 1) волокнисті (бавовник,льон-довгунець,конопля,джут); 2) олійні (соняшник,соя,ріпак,арахіс,олійна пальма); 3) цукроносні (цукрова тростина, цукровий буряк); 4) тонізуючі (чай,какао,кавове дерево). 5) каучуконосні (гевея і тд). 6) ефіро-олійні (троянда,лаванда,м'ята,аніс). Основна технічна культура України — цукровий буряк. Сприятливі умови є в правобережній частині Лісостепової зони (Вінницька, Черкаська, Київська, Хмельницька, Тернопільська, Чернівецька, Львівська, Рівненська, Волинська, Житомирська області), а також в лівобережній (Полтавська, Сумська, Харківська, Чернігівська області). Невеликі площі посівів є в північному степу та на півдні Полісся Серед інших олійних культур в Україні вирощують сою в західному Лісостепу, особливо в Черкаській та Вінницькій областях. Вирощування технічних культур. Провідною технічною культурою в Україні є цукрові буряки. Основним районом їх вирощування є Лісостеп (понад 85 % виробництва. цукрових буряків), а також прилеглі до нього райони Степу і Полісся. Найкращі умови для вирощування соняшнику є в степовій і частково лісостеповій зонах країни. З інших олійних культур вирощують ріпак (на Поліссі і в Лісостепу), льон-кудряш, арахіс, рицину й сою (у Степу). Основною волокнистою культурою у нашій країні є льон-довгунець. Він добре росте на родючих суглинистих і підзолистих ґрунтах у Поліссі та передгір'ях Карпат. Дуже. Географія підготовка до ЗНО - навчальний посібник, що містить нову програму з географії для вступників на економічні, географічні та інші спеціальності вищих навчальних закладів, а також відповіді на кожне питання. Автори дають загальний географічний огляд земної кулі, детально розкривають зміст фізичної та економічної географії України. Значна увага приділяється висвітленню сучасної економічної і соціальної географії. Наводиться економіко-географічна характеристика 22 країн Європи, Азії, Америки, Африки і Австралії - Вирощування технічних культур - АГРОПРОМИСЛОВИЙ КОМПЛЕКС (АПК) - ЕКОНОМІЧНА. Фізична географія України, 8 клас. Соціальна і економічна географія України, 9 клас Технічні культури - це рослини, що є сировиною для подальшої переробки в різних галузях господарства. За своїм призначенням технічні культури поділяють на волокнисті, олійні, цукристі, тонізуючі, крохмалисті, каучуконосні, наркотичні та інші. Вирощування технічних культур трудомістка й витратна заняття (потребує внесення великої кількості добрив, зрошенні тощо). Тому вирощують їх, переважно в країнах, що розвиваються, або державах середнього рівня розвитку, де навіть при екстенсивному господарюванні, при наявності дешевих трудових ресурсів, вирощування технічних культур рентабельно. Провідними технічними культурами в Україні та СНД, які займають найбільші посівні площі, є цукрові буряки, соняшник та бавовник. Вирощують також коноплі, тютюн та махорку. Ефіроолійні культури займають порівняно незначні площі, проте значення їх, особливо в медицині та парфумерній промисловості, досить велике. Обсяг виробництва усіх видів технічної сировини надалі повинен збільшуватись передусім за рахунок підвищення врожайності і якості технічних культур. У зв'язку з цим найважливішим завданням у виробництві технічних культур є забезпечення господарств новими сортами і гібридами та освоє. Географія вирощування технічних культур. 1. Цукровий буряк (цукроносна культура)— вимагає родючих ґрунтів, значної вологи, тепла. 85 % посівів припадає на Лісостеп — південь Полісся, північ Степу. Області: Вінницька, Хмельницька, Черкаська, Полтавська, Харківська, Тернопільська. 2. Соняшник (олійна культура) — вимагає родючих ґрунтів, великої кількості сонячних днів, тепла, засухостійкий. Культивується в Степовій зоні, східному Лісостепу Овочівництво — в Україні повсюдно культивується близько 40 видів овочів. Однак має місце зональність: 1. Помідори, перець, баклажани — у південному Лісостепу, Степу, Криму. В Україні Крім цих культур, в Україні також поширені ячмінь, жито, овес, гречка, просо. В Україні важливе місце посідають технічні культури соняшник, соя, ріпак (олійні), цукровий буряк (цукроносні), льон-довгунець (волокнисті). У помірному поясу перше місце займе пшениця, у тропічному - кукурудза, та бавовна. Групи культур. Помірний кліматичний пояс. Тропічний кліматичний пояс. Зернові. Пшениця. Культура потребує м’яких кліматичних умов з достатньою вологістю. Ячмінь — висока врожайність і невибагливість до ґрунтів. Гречка - мас короткий вегетаційний період. Рис. Для цієї культури потрібні жарке літо т. Майже втричі збільшились площі під технічними культурами. У більш як чотири рази виросли посіви кукурудзи та соняшнику, у 12 раз - ріпаку. ГЕОГРАФІЯ ПОСІВІВ. Пшениця. 1990 - 7557,7 тис. га Найбільше культуру вирощують в Центрі України, зокрема, на Полтавщині нею засіяно біля 600 тис. га. "У нас практично зникла зона перезволоження, яка раніше була на Півночі та Заході. Водночас Південний регіон стає занадто посушливим для кукурудзи За його словами, в останні десять років в Україні збільшилась присутність транснаціональних трейдерів та іноземних виробників. Це позначилось на спрощені процедури виходу на міжнародні ринки та зростанні експорту, зокрема, тих же соняшнику, ріпаку і кукурудзи. Основною хлібною культурою України є пшениця. Найчастіше культивують озиму пшеницю. В Україні вона становить 38,9 ц/га. Вирощують в Україні озиму пшеницю в зонах Степу та Лісостепу на родючих чорноземних ґрунтах. Ярої пшениці вирощують значно менше. За посівними площами в нашій державі пшениця є безперечним лідером: під нею засіяно 23,2% усієї ріллі. Валовий збір пшениці в Україні становить майже 3,3% світового збору. За цим показником у 2016 р. наша держава була на 7-му місті в світі та 2-му в Європі (після ФранціЇ. Серед зернофуражних культур за посівними площами лідером є кукурудза, під яко. Провідними технічними культурами в Україні та СНД, які займають найбільші посівні площі, є цукрові буряки, соняшник та бавовник. Вирощують також коноплі, тютюн та махорку. Ефіроолійні культури займають порівняно незначні площі, проте значення їх, особливо в медицині та парфумерній промисловості, досить велике. Обсяг виробництва усіх видів технічної сировини надалі повинен збільшуватись передусім за рахунок підвищення врожайності і якості технічних культур. У зв'язку з цим найважливішим завданням у виробництві технічних культур є забезпечення господарств новими сортами і гібридами та освоє. Україна за рівнем освіченості та культури населення, розвитком навчальних і наукових центрів та інфраструктури, науково-технічними традиціями являла собою дуже зручний для розвитку сучасної мирної і військової техніки регіон. Не випадково значна кількість космонавтів закінчувала саме Чернігівське військове авіаційне училище; Харків, Полтава, Чернігів багато важили в радянській військовій авіації. Українські авіаційно-конструкторські центри дали світовій техніці шерег неповторних розв’язань, особливо в галузі транспортної авіації; ці досягнення належать колективу КБ Антонова, що після війни орг. Осн. технічними культурами в Україні є цукрові буряки, соняшник, льон-довгунець. Вирощують також коноплі, льон-кудряш, тютюн, хміль, ефіроолійні та лікарські рослини, які використовуються також як сировина в харчовій, легкій та медичній промисловості. Під технічними культурами зайнято 4,2 млн га, що становить 15% посівних площ України. Найбільші посівні площі під технічними культурами в Степу та Лісостепу. Цукровий буряк — основна технічна культура України, теплолюбива культура, що потребує багато сонця і води. Під ним зайнято 12 % посівних площ технічних культур. У Лісостеповій зоні зосередже. Провідними технічними культурами в Україні та СНД, які зай­ мають найбільші посівні площі, є цукрові буряки, соняшник та ба­ вовник. Вирощують також коноплі, тютюн та махорку. Ефіроолійні культури займають порівняно незначні площі, проте значення їх, особливо в медицині та парфумерній промисловості, досить велике. Обсяг виробництва усіх видів технічної сировини надалі повинен збільшуватись передусім за рахунок підвищення врожайності і яко­ сті технічних культур. У зв’язку з цим найважливішим завданням у виробництві технічних культур є забезпечення господарств новими сортами і гібридами та осво.


географія технічних культур в україні

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз французька мова 8 клас чумак кривошеєва 2016 відповіді

відповіді до практикума ющука

відповіді до підручника з біології 9 клас шаламов